Mini-ferma SEVA – un instrument educațional veritabil

Proiectul SEVA a luat naștere din dorința autentică de a oferi copiilor facilitățile și oamenii, pedagogi specializați, care să folosească aceste facilități la adevărata lor valoare educațională. Deși poate părea neobișnuit ca o grădiniță să dispună de propria fermă de animale, fiecare dintre noi am trăit măcar o dată bucuria de a comunica neîngrădit cu o necuvântătoare.

Studiile au scos la iveală că educarea copiilor într-un mediu care include animale domestice sau de companie are numeroase beneficii.

1. Animalele îi ajută pe copii să-și dezvolte empatia: devin mai calmi, mai calzi, mai răbdători și înțelegători și învață să le pese și chiar să-i îngrijească pe noii lor prieteni. A nu risipi mâncarea sau apa, a împărți din ceea ce ai (inclusiv o jucărie dragă) cu un animal, a suferi alături de el, sunt atuurile unei educații pentru suflet, nu doar pentru creier. Pe scurt, animalele ne învață să fim mai buni, lucru care ne face mai fericiți și mai sănătoși.

2. Crește stima de sine: îngrijirea animalelor presupune asumarea unor responsabilități, încă unele însemnate (hrănirea, curățarea, vaccinarea), fapt care dă copiilor sentimentul împlinirii. A avea încredere în ceea ce știi să faci (pentru tine și mai ales pentru ceilalți) este o trăsătură care poate fi definitorie nu doar în copilărie și ulterior pe traseul școlar, ci și în viața de adult.

3. Dezvoltarea cognitivă și socializarea nu sunt nici ele neglijate: copiii nu doar se joacă cu animalele, ci le și vorbesc, uneori le citesc și povești. Copiii fac achiziții de limbaj specifice îngrijirii animalelor și nu numai, reușind să se exprime fluent și stăpânind tonalități diferite, în funcție de nevoi. Nu e de mirare că micuților deținători de animale le sunt străine tulburările de vorbire precum balbismul (bâlbâiala), iar vorbirea în public nu-i mai sperie atât de ușor.

5. Un prieten necuvântător reduce impactul perioadelor stresante prin care da, pot trece și copiii. Aceștia din urmă le spun animalelor tot ce îi preocupă, având nevoie de suport necondiționat și niște urechi drăguțe care să-i asculte.

6. Animalele ne învață ciclul vieții, de la naștere până la moarte. Grija față de animale înseamnă grija față de planetă, cea care, în mod nediscriminatoriu ne găzduiește pe toți. În vremuri tulburi din punct de vedere climatic, avem nevoie mai mult ca oricând să ne apropiem de natură și de celelalte forme de viață care depind de noi și de care depindem noi înșine.Cu cât începem acest proces mai devreme, cu atât beneficiile cresc.

Nu putem avea cu toții animale de companie acasă și nici propria fermă, dar împreună putem avea în grijă, de la cele mai fragede vârste, mici creaturi care să ne ofere ce au mai bun și cărora să le acordăm din dragostea și atenția noastră zilnică. La SEVA credem că mini-ferma este lecția zilnică pentru o viață sănătoasă, echilibrată emoțional și în care învățarea este folositoare și se petrece în cel mai natural mod cu putință.

SEVA organizează Festivalul Internațional de Educație FIEdu – Revoluția Prietenoasă în Educație, ediția a patra.

SEVA organizează Festivalul Internațional de Educație FIEdu – Revoluția Prietenoasă în Educație, ediția a patra. În perioada 21 – 22 septembrie 2019 va avea loc, la Ploiești, cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Educație – FIEdu. Festivalul este organizat de Asociația Iubesc Ploieștii și SEVA – Centrul de Educație și Cercetare Româno- Finlandez […]

Citește tot articolul
International Day for Older Persons la Seva!

International Day for Older Persons (Ziua Internațională a Persoanelor în vârstă sau Ziua Internațională a Bunicilor) este o zi comemorativă, ziua în care sărbătorim legătura dintre generații. Originile acestei sărbători sunt din Virginia de Vest, când în anul 1973 a devenit primul stat care a avut o astfel de sărbătoare. Scopul sărbătorii este să onoreze […]

Citește tot articolul
Planting Day la Seva!

În data de 27 septembrie, La SEVA – Centrul de Educație și Cercetare Româno-Finlandez Ploiești, am organizat activitatea Planting Day, unde ne-am distrat împreună cu familiile, am plantat plante aromatice (busuioc, pătrunjel, rozmarin și cimbru), am lucrat în echipă, am socializat și am făcut fotografii. Vă prezentăm în acest articol câteva beneficii ale grădinăritului împreună […]

Citește tot articolul
Ne pregătim de cea mai iubită sărbătoare a lunii octombrie!

Pe data de 25.10, SEVA – Centrul de Educație și Cercetare Româno-Finlandez Ploiești va sărbători Halloween-ul, unde ne vom întrece în imaginație pentru a realiza costume cât mai captivante. Deși inițial este considerată o sărbătoare originară din S.U.A., Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sărbători din lume, de origine celtică, fiind astăzi sărbătorită de […]

Citește tot articolul
5 FAQ (întrebări adresate deseori) de părinții interesați de SEVA

Ieșiți zilnic cu copiii în curtea SEVA? Nu se joacă totuși prea mult? Da, ieșim zilnic, indiferent de vreme (lucru pe care nu-l negociem cu părinții) și joaca nu este o boală a copilăriei, ci cel mai bun mijloc de învățare. Când spunem vreodată că un copil învață prea mult? Niciodată! Nici despre joacă n-ar […]

Citește tot articolul
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele noutăți SEVA.