Cum le explicăm copiilor că trebuie să se spele pe mâini?

Poate că, de cele mai multe ori, până nu ne confruntăm cu diverse probleme sau viruși, nu considerăm spălatul pe mâini a fi atât de important. Însă, acest lucru poate avea un impact pozitiv pe durata întregii vieți a copiilor noștri.

Spălatul pe mâini este una dintre cele mai ușoare și eficiente modalități de a preveni răspândirea virușilor, a germenilor și a bacteriilor, fără să necesite un anumit cost.

Cum îi deteminăm pe cei mici să se spele pe mâini?

La vârstele fragede, cei mici învață cel mai bine prin joacă. O modalitate de a-i învăța să se spele pe mâini este aceasta. Faceți totul să pară distractiv! Pentru copiii cu vârste mai fragede, puteți improviza un cadru colorat, pentru a nu se plictisi repede de această activitate. Orice activitate este deprinsă mult mai bine prin puterea exemplului. Prin urmare, faceți această activitate împreună cu cel mic, nu doar explicându-i ce și cum trebuie să facă.

Pentru că bacteriile și microbii nu sunt vizibili cu ochiul liber, pentru ca cei mici să înțeleagă mai bine despre ce vorbiți, puteți face un mic experiment cu acuarele. Pictați mânuțele micuților, apoi îi rugați să pună mâna pe jucării. Vor observa cum culorile vor murdări și jucăriile, înțelegând astfel cum microbii se transmit pe orice obiect pun mâna. Apoi, așa cum trebuie să insiste cu spălatul pe mâini pentru a curăța culorile, tot la fel de bine vor curăța și mâinile pentru a îndepărta microbii invizibili.

Acum că am vorbit despre cum îi determinăm pe copii să se spele pe mâini, cum facem să rămână asta o obișnuință?

Probabil că veți spune că partea cea mai grea este aceasta. Pentru ca o activitate să rămână constantă, trebuie să o repetăm de mai multe ori și să vorbim despre ea. Prin urmare, le puteți face o mică descriere celor mici despre bacterii, microbi și viruși și să le precizați de fiecare dată când ați atins un lucru sau o suprafață și urmează să vă dezinfectați mâinile.

Exact cum este și spălatul pe dinți după fiecare masă, păstrați o rutină și cu spălatul pe mâini înainte de fiecare masă, după ce au venit de afară, după mersul la toaletă, etc.

Știați că gelul antibacterian nu este eficient 100% dacă mâna este vizibil murdară?

Atunci când nu avem acces la apă și săpun, gelul antibacterian este cel mai bun prieten. Însă, dacă cei mici au mâinile vizibil murdare, cel mai indicat ar fi să le curățați cu apă și săpun.

Pe lângă spălatul mâinilor, pentru a-i proteja pe cei mici de bacterii și viruși, îi putem învăța să își acopere mereu nasul și gura atunci când strănută sau tușesc, să ne asigurăm că au în permanență șervețele la ei pentru a nu fi tentați să folosească mâneca sau alte obiecte vestimentare, să le asigurăm propria sticlă de apă pentru a nu trebui să împartă cu alți copii.

Să învățăm copiii încă de la vârste fragede să aibă grijă de igiena lor nu doar că îi va feri de germeni și viruși, ci vor deveni niște adulți responsabili.

Idei de activități acasă împreună cu cei mici (7-10 ani)

Timpul petrecut împreună cu cei mici este foarte important. De asemenea, este important și felul în care îl petrecem. Putem profita de momentele în care avem mai mult timp la dispoziție pentru ei, ca să ne conectăm , să ne descoprim și să ne distrăm mai bine. Jocurile au depășit rolul strict de divertisment. Astăzi […]

Citește tot articolul
Idei de activități de desfășurat acasă împreună cu cei mici (2-4 ani)

Când vine vorba de petrecut timp acasă cu cei mici, trebuie să privim aceste momente ca pe o oportunitate de conectare și de relaxare. Dacă vorbim despre etapele de dezvoltare, perioada de la 2 la 4 ani este cea mai bogată din punct de vedere al activităților care pot fi organizate. Copilul deja a căpătat […]

Citește tot articolul
Activități de desfășurat acasă împreună cu cei mici (4-6 ani)

Copilul între 4-6 ani sau copilul preșcolar se află în miezul dulce al copilăriei. În ceea ce privește activitățile pe care le putem face împreună cu aceștia acasă, ele vor începe să fie din ce în ce mai educative prin care să ne învățăm copilul să își cultive și să își perfecționeze abilitățile de comunicare, […]

Citește tot articolul
SEVA organizează Festivalul Internațional de Educație FIEdu – Revoluția Prietenoasă în Educație, ediția a patra.

SEVA organizează Festivalul Internațional de Educație FIEdu – Revoluția Prietenoasă în Educație, ediția a patra. În perioada 21 – 22 septembrie 2019 va avea loc, la Ploiești, cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Educație – FIEdu. Festivalul este organizat de Asociația Iubesc Ploieștii și SEVA – Centrul de Educație și Cercetare Româno- Finlandez […]

Citește tot articolul
International Day for Older Persons la Seva!

International Day for Older Persons (Ziua Internațională a Persoanelor în vârstă sau Ziua Internațională a Bunicilor) este o zi comemorativă, ziua în care sărbătorim legătura dintre generații. Originile acestei sărbători sunt din Virginia de Vest, când în anul 1973 a devenit primul stat care a avut o astfel de sărbătoare. Scopul sărbătorii este să onoreze […]

Citește tot articolul
Planting Day la Seva!

În data de 27 septembrie, La SEVA – Centrul de Educație și Cercetare Româno-Finlandez Ploiești, am organizat activitatea Planting Day, unde ne-am distrat împreună cu familiile, am plantat plante aromatice (busuioc, pătrunjel, rozmarin și cimbru), am lucrat în echipă, am socializat și am făcut fotografii. Vă prezentăm în acest articol câteva beneficii ale grădinăritului împreună […]

Citește tot articolul
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele noutăți SEVA.