Activități de desfășurat acasă împreună cu cei mici (4-6 ani)

Copilul între 4-6 ani sau copilul preșcolar se află în miezul dulce al copilăriei.

În ceea ce privește activitățile pe care le putem face împreună cu aceștia acasă, ele vor începe să fie din ce în ce mai educative prin care să ne învățăm copilul să își cultive și să își perfecționeze abilitățile de comunicare, de exprimare a sentimentelor, de a căpăta cunoștințe noi.

Cu un copil de 4-6 ani ne putem juca mai multe lucruri decât ne putem imagina. Trebuie doar să fim ingenioși și deschiși către joc.

Atunci când nu putem ieși din casă, putem aduce activitățile din aer liber indoor.

Iată câteva idei de activități pe care să le desfășurați împreună:

  1. Pictură cu diverse obiecte și forme – dacă ați observat pe parcurs că cel mic are o pasiune pentru pictură, alegeți să faceți asta cât mai des. Puteți face o competiție, iar cel mai reușit rezultat să fie pus la expoziție în sufrageria dumneavoastră.
  2. Cartea de povești – și nu orice carte de povești. Puteți alege să faceți propria carte de povești cu obiecte pe care le aveți în casă, decupând forme de obiecte și animale, lipindu-le pe o hârtie, apoi punându-le cap la cap, ca într-o carte, ca să iasă o poveste.
  3. Sport – sportul este binevenit oricând. Puteți încerca să faceți o coregrafie. Copilul va fi foarte concentrat încercând să sincronizeze pașii cu dumneavoastră.
  4. Cititul – dacă tot vorbeam mai sus de carte de povești, ce poate fi mai plăcut și mai relaxant decât cititul cărților de povești? Puteți să îl mențineți pe cel mic atent punându-i întrebări, lăsându-l să ghicească ce crede că va urma să se întâmple în poveste, în felul acesta îl puteți ajuta să își dezvolte abilitățile de concentrare și imaginație.
  5. Volei – puteți improviza un fileu și puteți încerca acest joc cu un balon, având în vedere că spațiul este mai restrâns decât în aer liber.
  6. Mima – aici puteți testa cunoștințele copiilor despre obiecte și animale. Ei au voie să vă pună întrebări despre hrana animalelor sau mediul lor de viață, iar răspunsurile vor fi doar cu DA sau NU.
  7. Pictatul pe obiecte – pictați împreună pe sticle, farfurii sau diverse obiecte pe care, ulterior, le puteți folosi în decorarea casei.
  8.  “Rece, cald, fierbinte!” – Cui nu îi aduce aminte de copilărie acest joc? Ascundem, pe rând, câte un obiect și celălalt trebuie să-l găsească după indicațiile: “rece, cald, fierbinte!”, în funcție de cât de aproape este de obiectul ascuns.
  9. “Oprește-te din dans!” – la acest joc în mod sigur vor fi chicoteli pe cinste. Tot ce trebuie să faceți este să dansați până când cineva pune pauză melodiei și trebuie să vă opriți fix în poziția în care erați în momentul respectiv. Deja ne imaginăm că nu vă veți putea opri din râs.
  10. Avem grijă de flori – plantați flori în ghivece și aveți grijă de ele împreună. Copiii vor fi foarte încântați când vor vedea dezvoltarea pe parcurs a plantelor pe care chiar ei le-au plantat.
Cum le explicăm copiilor că trebuie să se spele pe mâini?

Poate că, de cele mai multe ori, până nu ne confruntăm cu diverse probleme sau viruși, nu considerăm spălatul pe mâini a fi atât de important. Însă, acest lucru poate avea un impact pozitiv pe durata întregii vieți a copiilor noștri. Spălatul pe mâini este una dintre cele mai ușoare și eficiente modalități de a […]

Citește tot articolul
Idei de activități acasă împreună cu cei mici (7-10 ani)

Timpul petrecut împreună cu cei mici este foarte important. De asemenea, este important și felul în care îl petrecem. Putem profita de momentele în care avem mai mult timp la dispoziție pentru ei, ca să ne conectăm , să ne descoprim și să ne distrăm mai bine. Jocurile au depășit rolul strict de divertisment. Astăzi […]

Citește tot articolul
Idei de activități de desfășurat acasă împreună cu cei mici (2-4 ani)

Când vine vorba de petrecut timp acasă cu cei mici, trebuie să privim aceste momente ca pe o oportunitate de conectare și de relaxare. Dacă vorbim despre etapele de dezvoltare, perioada de la 2 la 4 ani este cea mai bogată din punct de vedere al activităților care pot fi organizate. Copilul deja a căpătat […]

Citește tot articolul
SEVA organizează Festivalul Internațional de Educație FIEdu – Revoluția Prietenoasă în Educație, ediția a patra.

SEVA organizează Festivalul Internațional de Educație FIEdu – Revoluția Prietenoasă în Educație, ediția a patra. În perioada 21 – 22 septembrie 2019 va avea loc, la Ploiești, cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Educație – FIEdu. Festivalul este organizat de Asociația Iubesc Ploieștii și SEVA – Centrul de Educație și Cercetare Româno- Finlandez […]

Citește tot articolul
International Day for Older Persons la Seva!

International Day for Older Persons (Ziua Internațională a Persoanelor în vârstă sau Ziua Internațională a Bunicilor) este o zi comemorativă, ziua în care sărbătorim legătura dintre generații. Originile acestei sărbători sunt din Virginia de Vest, când în anul 1973 a devenit primul stat care a avut o astfel de sărbătoare. Scopul sărbătorii este să onoreze […]

Citește tot articolul
Planting Day la Seva!

În data de 27 septembrie, La SEVA – Centrul de Educație și Cercetare Româno-Finlandez Ploiești, am organizat activitatea Planting Day, unde ne-am distrat împreună cu familiile, am plantat plante aromatice (busuioc, pătrunjel, rozmarin și cimbru), am lucrat în echipă, am socializat și am făcut fotografii. Vă prezentăm în acest articol câteva beneficii ale grădinăritului împreună […]

Citește tot articolul
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele noutăți SEVA.