Idei de activități acasă împreună cu cei mici (7-10 ani)

Timpul petrecut împreună cu cei mici este foarte important. De asemenea, este important și felul în care îl petrecem. Putem profita de momentele în care avem mai mult timp la dispoziție pentru ei, ca să ne conectăm , să ne descoprim și să ne distrăm mai bine.

Jocurile au depășit rolul strict de divertisment. Astăzi căutăm jocuri cu ajutorul cărora copilul învață rapid despre el însuși, despre lumea înconjurătoare, învață forme, dimensiuni, culori și sunete. Joaca este esențială pentru creșterea sănătoasă și dezvoltarea copiilor.

Mai jos vă enumerăm câteva idei de activități pe care să le desfășurăm acasă împreună cu ei:

 1. Puzzle – știați că joaca dezvoltă concepte cognitive? Copiii învață să rezolve probleme în timpul jocurilor. Ei au capacitatea de a-și îmbunătăți abilitățile de memorare, precum și durata atenției. Puzzle-urile sunt o activitate cu foarte multe efecte pozitive. Pe lângă faptul că este distractivă și provocatoare pentru copii, îi ajută și în dezvoltarea mai multor procese cognitive și a motricității. Trebuie doar să fim atenți să alegem acele puzzle-uri care sunt potrivite vârstei lor.
 2. Cititul pe roluri – pe lângă o activitate distractivă, este și una educativă. Copiii vor învăța să citească cu intonație.
 3. Jocuri de cuvinte – puteți face o competiție. De exemplu, alegeți o literă și vedeți cine știe cele mai multe cuvinte cu litera respectivă.
 4. Fazan – credem că nu mai are nevoie de descriere acest joc. Retrăiți momentele copilăriei alături de cei mici.
 5. Mima – probabil cel mai popular joc, ideal pentru dezvoltarea imaginației.
 6. Film – această activitate este momentul perfect pentru puțină relaxare. Alegeți filme educative, care să le stârnească celor mici curiozitatea.
 7. Gătitul împreună – ca să fie și mai mare provocarea, inventați împreună o rețetă, fie de prăjituri, fie de mâncare.
 8. Explorați pe Google Earth – în zilele noastre, avem internetul la indemână oriunde. Descoperiți locuri noi pe Google Earth. Cu siguranță copiii vor fi fascinați de puterea tehnologiei.
 9. Învățăm cuvinte în engleză – spuneam mai sus de gătitul împreună. V-ați gândit că în același timp puteți învăța copiii cuvinte în engleză? Fiecărui ingredient sau ustensile îi veți spune și denumirea în engleză. Puteți încerca asta la orice altă activitate.
 10. “Bisericuța” cu cărțile de joc – Pentru cine nu știe sau nu își mai amintește, se face o casă din sprjinirea unor grupuri de cărți pe o temelie de cărți de joc împrăștiate. Pierde cine dărâmă bisericuța, dorind să extragă o carte din temelie.
 11. Faceți împreună Arborele genealogic al familiei.

Nu contează întotdeauna activitatea pe care o desfășurați impreună cu cei mici. Contează cel mai mult să vă faceți timp pentru asta.

Distracție plăcută alături de copii.

Cum le explicăm copiilor că trebuie să se spele pe mâini?

Poate că, de cele mai multe ori, până nu ne confruntăm cu diverse probleme sau viruși, nu considerăm spălatul pe mâini a fi atât de important. Însă, acest lucru poate avea un impact pozitiv pe durata întregii vieți a copiilor noștri. Spălatul pe mâini este una dintre cele mai ușoare și eficiente modalități de a […]

Citește tot articolul
Idei de activități de desfășurat acasă împreună cu cei mici (2-4 ani)

Când vine vorba de petrecut timp acasă cu cei mici, trebuie să privim aceste momente ca pe o oportunitate de conectare și de relaxare. Dacă vorbim despre etapele de dezvoltare, perioada de la 2 la 4 ani este cea mai bogată din punct de vedere al activităților care pot fi organizate. Copilul deja a căpătat […]

Citește tot articolul
Activități de desfășurat acasă împreună cu cei mici (4-6 ani)

Copilul între 4-6 ani sau copilul preșcolar se află în miezul dulce al copilăriei. În ceea ce privește activitățile pe care le putem face împreună cu aceștia acasă, ele vor începe să fie din ce în ce mai educative prin care să ne învățăm copilul să își cultive și să își perfecționeze abilitățile de comunicare, […]

Citește tot articolul
SEVA organizează Festivalul Internațional de Educație FIEdu – Revoluția Prietenoasă în Educație, ediția a patra.

SEVA organizează Festivalul Internațional de Educație FIEdu – Revoluția Prietenoasă în Educație, ediția a patra. În perioada 21 – 22 septembrie 2019 va avea loc, la Ploiești, cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Educație – FIEdu. Festivalul este organizat de Asociația Iubesc Ploieștii și SEVA – Centrul de Educație și Cercetare Româno- Finlandez […]

Citește tot articolul
International Day for Older Persons la Seva!

International Day for Older Persons (Ziua Internațională a Persoanelor în vârstă sau Ziua Internațională a Bunicilor) este o zi comemorativă, ziua în care sărbătorim legătura dintre generații. Originile acestei sărbători sunt din Virginia de Vest, când în anul 1973 a devenit primul stat care a avut o astfel de sărbătoare. Scopul sărbătorii este să onoreze […]

Citește tot articolul
Planting Day la Seva!

În data de 27 septembrie, La SEVA – Centrul de Educație și Cercetare Româno-Finlandez Ploiești, am organizat activitatea Planting Day, unde ne-am distrat împreună cu familiile, am plantat plante aromatice (busuioc, pătrunjel, rozmarin și cimbru), am lucrat în echipă, am socializat și am făcut fotografii. Vă prezentăm în acest articol câteva beneficii ale grădinăritului împreună […]

Citește tot articolul
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele noutăți SEVA.