Idei de activități de desfășurat acasă împreună cu cei mici (2-4 ani)

Când vine vorba de petrecut timp acasă cu cei mici, trebuie să privim aceste momente ca pe o oportunitate de conectare și de relaxare.

Dacă vorbim despre etapele de dezvoltare, perioada de la 2 la 4 ani este cea mai bogată din punct de vedere al activităților care pot fi organizate. Copilul deja a căpătat multe abilități noi, devine mai atent la detalii, este mai curios și dornic să descopere și este deja pregătit pentru diverse activități ce implică motricitatea fină – ceea ce înseamnă o varietate mare de activități și jocuri.

Această perioadă trebuie savurată din plin. Trebuie să descoperim abilitățile copiilor și să îi lăsăm să-și desopere propriile plăceri. Nu trebuie să ne fie teamă să experimentăm cu cei mici, pentru că astfel îi vom face mai curioși și vom scăpa și de monotonie, căci este bine cunoscut faptul că la această vârstă se plictisesc destul de repede.

Vă recomandăm câteva activități care nu necesită o investiție și care implică obiecte pe care le aveți în casă. De asemenea, puteți învăța copiii să fie responsabili prin aceste activități:

  1. Desenatul cifrelor cu degetul într-o tavă cu făină – în acest fel copiii pot învăța cifrele și le vor reține mai bine cu ajutorul memoriei vizuale. O idee ar fi, ca după ce le-ați repetat în ordine consecutivă, să îi puneți pe cei mici să ghicească cifrele aleatoriu.
  2. Forme din plastilină – suntem convinși că și noi, adulții, încă ne relaxăm atunci când construim diverse forme din plastilină împreună cu cei mici. Pe lângă dezvoltarea motricității fine, această activitate este relaxantă și stimulează imaginația, iar la final, copiii se vor bucura de propriile creații.
  3. Desenat cu creta pe tăbliță aici imaginația poate depăși limitele. De la căsuțe și floricele, până la cifre și litere.
  4. Jocul cu animăluțele – putem să învățăm copiii să grupeze animalele în funcție de trăsăturile asemănătoare și denumirile acestora. De asemenea, putem să curățăm împreună cu ei jucăriile din plastic, lăsându-i chiar pe cei mici să se joace în apă, într-o tavă cu margini înalte, cu animăluțele în timp ce noi îi supraveghem.
  5. Curățenie – ei bine, cât timp joaca este distractivă, putem să facem și curățenia la fel de distractivă. Putem începe prin a strânge jucăriile pe care le împrăștiem. Cei mici vor învâța astfel să fie mai organizați, crezând inițial că este tot parte din joacă.
  6. Pictatul cu degețelele – ce poate fi mai plăcut pentru copii, decât să le permitem să se murdărească pe mânuțe și pe haine atât cât își doresc? Pictatul cu degețelele le va da frâu liber imaginației și vor descoperi o paletă vastă de culori. Suntem convinși că vor fi fascinați când vor descoperi câte combinații se pot face din culori.
  7. Ajutor în bucătărie – cum trebuie să ne facem timp și pentru bucătărie, cine a spus că cei mici nu pot oferi o mână de ajutor? Bineînțeles, atent supravegheați, le putem oferi șansa de a se simți implicați în activitățile noastre. De exemplu, îi putem lăsa să rupă salată sau să amestece într-un bol.
  8. Jocuri de tranfer – Jocurile care implică transferul dezvoltă motricitatea fină și capacitatea copilului de concetrare. Îi oferim copilului o cutie cu obiecte mici de transferat (nasturi, boabe), câteva recipiente în care să le transfere (boluri colorate) și unelte de transfer (lingurițe, clești). Activitatea poate presupune doar transferul în recipiente sau poate fi puțin mai complicată, atunci când copilul face transferul în diferite recipiente în funcție de anumite criterii (culoare, dimensiune, formă).
  9. Pescuitul în cadă – aici va trebui să ne pregătim de o baie lungă, dar care cu siguranță va implica multă distracție.
  10. Dans/ sport – puțină mișcare nu strică niciodată. Dă drumul la muzică și lasă să iasă copilul din tine. La final, vor fi doi copii fericiți.

Sperăm că ideile noastre vă vor fi de folos.

Cum le explicăm copiilor că trebuie să se spele pe mâini?

Poate că, de cele mai multe ori, până nu ne confruntăm cu diverse probleme sau viruși, nu considerăm spălatul pe mâini a fi atât de important. Însă, acest lucru poate avea un impact pozitiv pe durata întregii vieți a copiilor noștri. Spălatul pe mâini este una dintre cele mai ușoare și eficiente modalități de a […]

Citește tot articolul
Idei de activități acasă împreună cu cei mici (7-10 ani)

Timpul petrecut împreună cu cei mici este foarte important. De asemenea, este important și felul în care îl petrecem. Putem profita de momentele în care avem mai mult timp la dispoziție pentru ei, ca să ne conectăm , să ne descoprim și să ne distrăm mai bine. Jocurile au depășit rolul strict de divertisment. Astăzi […]

Citește tot articolul
Activități de desfășurat acasă împreună cu cei mici (4-6 ani)

Copilul între 4-6 ani sau copilul preșcolar se află în miezul dulce al copilăriei. În ceea ce privește activitățile pe care le putem face împreună cu aceștia acasă, ele vor începe să fie din ce în ce mai educative prin care să ne învățăm copilul să își cultive și să își perfecționeze abilitățile de comunicare, […]

Citește tot articolul
SEVA organizează Festivalul Internațional de Educație FIEdu – Revoluția Prietenoasă în Educație, ediția a patra.

SEVA organizează Festivalul Internațional de Educație FIEdu – Revoluția Prietenoasă în Educație, ediția a patra. În perioada 21 – 22 septembrie 2019 va avea loc, la Ploiești, cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Educație – FIEdu. Festivalul este organizat de Asociația Iubesc Ploieștii și SEVA – Centrul de Educație și Cercetare Româno- Finlandez […]

Citește tot articolul
International Day for Older Persons la Seva!

International Day for Older Persons (Ziua Internațională a Persoanelor în vârstă sau Ziua Internațională a Bunicilor) este o zi comemorativă, ziua în care sărbătorim legătura dintre generații. Originile acestei sărbători sunt din Virginia de Vest, când în anul 1973 a devenit primul stat care a avut o astfel de sărbătoare. Scopul sărbătorii este să onoreze […]

Citește tot articolul
Planting Day la Seva!

În data de 27 septembrie, La SEVA – Centrul de Educație și Cercetare Româno-Finlandez Ploiești, am organizat activitatea Planting Day, unde ne-am distrat împreună cu familiile, am plantat plante aromatice (busuioc, pătrunjel, rozmarin și cimbru), am lucrat în echipă, am socializat și am făcut fotografii. Vă prezentăm în acest articol câteva beneficii ale grădinăritului împreună […]

Citește tot articolul
Newsletter
Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele noutăți SEVA.